VIDEO | Viraj la dreapta, prin fața unui biciclist grăbit. Cine e vinovat dacă se produce un accident?

Autor: Radu Țuțulan 13 iul. 2025 Știri auto
VIDEO | Viraj la dreapta, prin fața unui biciclist grăbit. Cine e vinovat dacă se produce un accident?

Un biciclist grăbit a scăpat milimetric după ce un șofer neatent a făcut un viraj la dreapta prin fața sa. Întreaga scenă a fost filmată și postată online, unde s-a iscat o dezbatere aprinsă. Mii de oameni au postat comentarii și au dat vina ba pe cel de la volan, ba pe cel care circula pe două roți. Așadar, cine e vinovat, în acest caz, dacă s-ar fi produs un accident?

Foarte multe străzi din orașele mari ale țării, nu sunt dotate cu o pistă de biciclete. Astfel, cei care circulă pe două roți sunt nevoiți să pedaleze printre mașini sau pe trotuar, printre pietoni.

Dar, atunci când există, pistele de biciclete impun anumite restricții șoferilor. De exemplu, în cazul în care șoferul trebuie să vireze peste pista de biciclete, are obligația de a da prioritate bicicliștilor.

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere […] când efectuează un viraj spre stânga sau spre dreapta și se intersectează cu un conducător de bicicletă sau trotinetă electrică care circulă pe pista pentru biciclete, semnalizată ca atare”, se precizează în Art. 135 (g) din Codul Rutier.

În c0azul în care nu face asta, se va considera neacordare de prioritate. Iar în cazul unui accident, permisul va fi suspendat.

Se consideră neacordare de prioritate față de bicicliști sau trotinetiști, faptă pentru care se ia permisul de conducere 3 luni de zile, dacă au fost doar pagube materiale sau, dacă au fost victime se întocmește dosar penal. Mai mult, șoferii vor fi obligați să dea examen de redobândire, în caz contrar suspendarea se va majora cu încă 30 de zile”, a explicat polițistul Tavi Perțea pe canalul său de YouTube.

Dar, există o serie de obligații și pentru cei care conduc biciclete sau trotinete.

Viraj la dreapta, prin fața unui biciclist grăbit

Un clip postat online arată un șofer neatent care face un viraj la dreapta, exact prin fața unui biciclist care circula cu viteză.

Biciclistul reușește în ultimul moment să-l evite, iar șoferul frânează la timp.

Din fericire, aceasta a fost o situație la limită, dar care s-a terminat cu bine pentru toți.

În cazul în care se producea un accident, însă, cine ar fi fost de vină, șoferul sau biciclistul?

Dacă analizăm imaginile, observăm că șoferul a dat semnal dreapta și a inițiat virajul, dar pare că nu s-a asigurat înainte de a efectua manevra. În timp ce biciclistul, care tocmai fusese depășit, a venit cu viteză și, la rândul său, a depășit vehiculul care urma să vireze.

Numai că, pe acest drum exista o singură bandă de mers, deci unii pot considera că biciclistul a făcut o devansare.

Dacă s-ar fi produs un accident, cine e vinovat?

Cine e vinovat dacă se produce un accident?

În lipsa pistelor de biciclete, vehiculele pe două roți care circulă pe drumul public au aceleași obligații ca cei care conduc o mașinilă. Deci, să respecte toate indicatoarele și marcajele rutiere și să respecte toate regulile de circulație impuse de Codul Rutier, inclusiv cele de depășire.

În plus, legea rutieră care se aplică în 2025, interzice bicicliștilor să:

  • circule pe trotuare, cu excepția cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale;
  • se țină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul;
  • transporte o altă persoană, cu excepția copilului în vârstă de până la 7 ani;
  • circule pe partea carosabilă în aceeași direcție de mers, dacă există acostament practicabil;
  • circule pe aleile din parcuri sau din grădini publice, dacă prin asta stânjenesc circulația pietonilor;
  • circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă;
  • traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se află pe bicicletă;
  • circule pe autostradă;
  • transporte obiecte care pot incomoda sau pune în pericol circulația sau siguranța biciclistului sau a altor participanți la trafic;
  • circule pe alte benzi decât cea de lângă bordură sau acostament, decât dacă urmează ca la intersecție să schimbe direcția de deplasare ;
  • circule în interiorul localităților în care nu funcționează iluminatul public, precum și în afara localităților fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă.

Dacă s-ar fi produs un accident, în cazul clipului pe care îl puteți urmări mai jos, cine ar fi vinovat?

Ei bine, este posibil ca autoritățile să stabilească faptul că vina aparține șoferului, care a virat fără să se asigure. Dar, și în cazul biciclistului s-ar putea reține vina că a depășit vehiculul prin dreapta.

VIDEO


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: elements.envato,com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide