Odată cu dezvoltarea infrastructurii rutiere și apariția tot mai multor piste pentru biciclete, s-au înmulțit accidentele produse pe aceste secțiuni de drum. Mulți dintre șoferi nu știu exact care sunt regulile și obligațiile pe care le au când întâlnesc o pistă dedicată bicicletelor. Dar, sunt și mulți bicicliști care nu cunosc legislația rutieră. Astfel, conform Codului Rutier 2025, la intersecția cu o pistă de biciclete, prioritate are șoferul sau biciclistul?
Majoritatea pistelor pentru biciclete au fost amenajate de autoritățile locale pe zona din dreapta benzii 1 de circulație. Fie spațiul destinat mașinilor a fost redus, fie a fost micșorat trotuarul.
Iar pista, cu o lățime de 1-2 metri, poate fi utilizată doar de cei care merg pe bicicletă, trotinetă sau alt vehicul lent. Dar nu de mașini, motociclete, scutere, mopede sau alte vehicule motorizate.
Dacă un autovehicul pătrunde pe pista de biciclete, fie și parțial, se consideră nerespectarea regulilor de circulație pe benzi și încălcarea marcajului longitudinal continuu. Asta se pedepsește cu 6-8 puncte de amendă.
În cazul în care șoferul trebuie să vireze dreapta sau stânga, peste pista de biciclete, are obligația de a acorda prioritate tuturor celor care circulă pe această bandă specială.
„Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere […] când efectuează un viraj spre stânga sau spre dreapta și se intersectează cu un conducător de bicicletă sau trotinetă electrică care circulă pe pista pentru biciclete, semnalizată ca atare”, se precizează în Art. 135 (g) din Codul Rutier.
Așadar, într-o astfel de situație, șoferul este obligat să acorde prioritate. Iar în cazul în care nu face asta, abaterea nu se încadrează la efectuarea unui viraj fără a se asigura, ci la neacordare de prioritate. Iar în cazul unui accident, permisul va fi suspendat.
„Se consideră neacordare de prioritate față de bicicliști sau trotinetiști, faptă pentru care se ia permisul de conducere 3 luni de zile, dacă au fost doar pagube materiale sau, dacă au fost victime se întocmește dosar penal. Mai mult, șoferii vor fi obligați să dea examen de redobândire, în caz contrar suspendarea se va majora cu încă 30 de zile”, a explicat polițistul Tavi Perțea pe canalul său de YouTube.
Dar, există o serie de obligații și pentru cei care conduc biciclete sau trotinete.
În primul rând, vârsta minimă a celor care se află la ghidonul unei biciclete și circulă pe un drum public trebuie să fie de cel puțin 14 ani.
Casca de protecție este recomandată celor cu vârsta peste 16 ani, dar obligatorie pentru cei care au între 14 și 16 ani.
De asemenea, bicicliștii și trotinetiștii trebuie să respecte regulile de circulație impuse prin Codul Rutier.
Bicicletele trebuie să fie dotate cu:
În plus, legea rutieră care se aplică în 2025, interzice bicicliștilor să: