Anvelopele runflat permit să rulezi chiar și atunci când ai făcut pană. Dar numai pentru o scurtă perioadă. În schimb, cele normale trebuie înlocuite imediat, dar sunt mult mai ieftine. Iată care sunt costurile actualizate, ce recomandă specialiștii, posibile probleme pe care le poți întâmpina și ce tipuri de anvelope ți se potrivesc, runflat sau normale.
Anvelopele runflat se dezumflă mult mai lent decât cele obișnuite. Iar mașina poate fi condusă până la 50 de kilometri, chiar dacă a făcut pană.
Din punct de vedere al caracteristicilor de aderență, anvelopele runflat sunt identice cu cele normale.
Diferența este făcută de tehnologia din interiorul cauciucului, care permite rularea chiar și atunci când anvelopa nu mai are aer în interior.
„O anvelopă runflat îți permite să te deplasezi chiar dacă ai făcut pană. Practic, acest tip de cauciuc este ranforsat pe lateral astfel încât să nu se lase atunci când presiunea din interior este scăzută. O anvelopă normală, în schimb, când nu mai are presiune se lasă de tot. Iar când janta începe să „calce” cauciucul, îl distruge”, a explicat pentru ProMotor Marian Croitoru, instructor auto.
Principalul dezavantaj al anvelopelor runflat e reprezentat de prețul cu care se comercializează.
Iată câteva exemple de prețuri la anvelope Runflat, în 2025:
Așadar, dacă ne raportăm la exemplul de mai sus, pentru a „încălța” un autoturism cu 4 anvelope runflat te costă peste 1.600 de lei. Iar asta în cel mai bun caz. Altfel, poți da 3.000-3.500 lei pentru cele de top. Desigur, aceste prețuri pot varia în funcție de producător, distribuitor, comerciant, sezon, etc.
Alegerea anvelopei potrivite se face, în primul rând, în funcție de dimensiunile omologate pentru mașina ta.
Toți șoferii sunt obligați să echipeze mașina cu anvelope care respectă dimensiunile și caracteristicile notate în Certificatul de Înmatriculare.
Dacă ai de ales între anvelope runflat sau normale, atunci trebuie să ai în vedere mai multe aspecte.
„Dacă nu ai roată de rezervă și circuli prin zone accidentate sau izolate, atunci ar fi bine să ai anvelope runflat. Pentru că dacă faci pană, poți merge câțiva kilometri „pe roți”. Dar dacă mergi preponderent prin oraș, nu faci naveta și nu ești mereu cu ochii pe ceas, poți merge și cu anvelope normale”, e de părere instructorul auto.
Dar, cel mai important, bugetul disponibil face diferența, în cele mai multe cazuri, între a alege un set de anvelope runflat sau unele obișnuite.
Cele mai ieftine cauciucuri normale pornesc de la aproximativ 150-200 de lei. Deci, la jumătate față de cele runflat. Dar pot depăși 1.000 de lei, dacă e vorba de anvelope premium, care includ tehnologie de ultimă generație.
„Chiar dacă alegi runflat sau anvelope normale, important e să fie de calitate. Pentru că, până la urmă, aderența lor este cea care contează. Și orice tip de anvelopă nouă este mult mai bună decât una uzată”, a concluzionat Marian Croitoru.
O altă recomandare este ca, în sezonul cald, vehiculele să fie echipate cu anvelope de vară. Iar când temperaturile scad sub 10 grade Celsius, acestea să fie înlocuite cu cauciucuri de iarnă.
Mai există și varianta anvelopelor all-season, dar specialiștii nu le recomandă deoarece oferă o aderență destul de scăzută atât vara, în raport cu cauciucurile destinate sezonului cald, cât și iarna, comparativ cu cele pentru sezonul rece.