2025: Semnal roșu intermitent la trecerea peste calea ferată. Ai voie să treci dacă nu vine trenul?

Autor: Radu Țuțulan 16 mai 2025 Știri auto
2025: Semnal roșu intermitent la trecerea peste calea ferată. Ai voie să treci dacă nu vine trenul?

Dacă ai semnal verde intermitent la dreapta, înseamnă că poți efectua virajul, chiar dacă semaforul principal e roșu. Desigur, trebuie să acorzi prioritate celor care au verde, inclusiv pietonilor. Aceeași situație e și atunci când semaforul e galben intermitent, caz în care se aplică celelalte reguli de prioritate. Dar, conform Codului Rutier 2025, dacă la o intersecție cu calea ferată ai semnal roșu intermitent, poți trece atunci când nu vine trenul?

Sunt șoferi care confundă regulile atunci când vine vorba de semnalele luminoase intermitente.

De exemplu, regulile sunt diferite în ceea ce privește semnalul verde intermitent la semafor, față de galben intermitent.

Diferența între galben intermitent și verde intermitent la dreapta

Codul Rutier stabilește cum se acordă prioritatea de trecere atunci când semaforul este galben intermitent.

Semnalul galben intermitent permite trecerea, cu respectarea semnalizării rutiere şi a regulilor de circulaţie aplicabile în acel loc. Aceeaşi semnificaţie o are şi semnalul galben intermitent al unei lămpi instalate într-un loc periculos”, se mai precizează în legea circulației.

Astfel, se aplică succesiv următoarele reguli:

  1. cele impuse prin indicatoare sau marcaje rutiere;
  2. prioritate de dreapta, în cazul în care nu există niciun marcaj sau indicator rutier.

Așadar, în cazul unei intersecții unde există un marcaj sau indicator rutier destinat traversării pietonilor, șoferii sunt obligați să acorde prioritate acestora. Și, desigur, pietonii sunt obligați să respecte regulile de traversare.

În schimb, semnalul verde intermitent la dreapta permite trecerea pe roșu, dar numai dacă urmează să virezi la dreapta.

Când un semafor cu trei culori are o lumină verde intermitentă suplimentară, montată la același nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeți verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifică permisiunea pentru vehicule de a-și continua drumul în direcția indicată de săgeată, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiția acordării priorității de trecere vehiculelor și pietonilor care au drept de circulație”, se precizează în Art. 59 (4) din legea circulației.

Semnal roșu intermitent la calea ferată: Ai voie să treci dacă nu vine trenul?

Legea rutieră stabilește, în cazul trecerii la nivel cu calea ferată, două reguli principale.

Atunci când semnalul luminos este alb intermitent, șoferii pot trece în siguranță linia ferată. Însă, dacă lumina albă e stinsă și semnalul roșu luminează alternativ, înseamnă că urmează să treacă trenul.

În cazul în care trecerea la nivel cu calea ferată e dotată cu barieră, din momentul în care se lasă barierele, nu mai ai dreptul să treci.

Dar, dacă nu există bariere și semnalul e roșu intermitent, ai voie să treci în cazul în care nu se apropie trenul?

Conducătorul de vehicul este obligat să oprească atunci când:

  • barierele sau semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau de ridicare;
  • semnalul cu lumini roșii și/sau semnalul sonor sunt în funcțiune;
  • întâlnește indicatorul „Trecerea la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere”, „Trecerea la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere” sau „Oprire”.

Vehiculele trebuie să oprească, în ordinea sosirii, în locul în care există vizibilitate maximă asupra căii ferate.

Așadar, când semnalul roșu intermitent e în funcțiune, nu ai dreptul de a trece.

Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile […] neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune”, stabilește Art. 102 (c) din OUG 195/2002.

Într-o astfel de situație, șoferii riscă să fie surprinși de tren și să fie implicați într-un accident violent.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: ChatGPT


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide