Tot mai multe intersecții sunt dotate cu un semafor verde intermitent la dreapta, dar în continuare sunt șoferi care nu știu regulile acestuia. Sau care le încalcă cu bună știință, sperând să nu fie prinși de un polițist. Iată, cum procedezi la semafor roșu dacă ai verde intermitent la dreapta și în ce situații se suspendă permisul auto.
Tot mai multe intersecții semaforizate sunt dotate și cu un sistem suplimentar de dirijare a traficului. Mai exact, în afară de semaforul principal, este montată și o lampă cu indicator verde.
Acest mic semafor permite, atunci când e activat, pătrunderea în intersecție. Dar numai șoferilor care vor face viraj la dreapta.
Verde intermitent la dreapta permite trecerea pe roșu, dar nu îți dă și prioritate de trecere. Adică, deși ai dreptul să mergi la dreapta, ești obligat să acorzi prioritate celor care au verde plin.
„Când un semafor cu trei culori are o lumină verde intermitentă suplimentară, montată la același nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeți verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifică permisiunea pentru vehicule de a-și continua drumul în direcția indicată de săgeată, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiția acordării priorității de trecere vehiculelor și pietonilor care au drept de circulație”, se precizează în Art. 59 (4) din legea circulației.
Așadar, dacă vehiculele din sens opus, de exemplu, au verde la semafor, cel care face viraj la dreapta pe verde intermitent e obligat să cedeze trecerea.
Dacă pietonii au verde la semafor, de asemenea, cel care virează pe verde intermitent e obligat să le permită traversarea. Dacă, însă, pietonii au roșu la semafor, atunci aceștia, conform legii, nu au dreptul să traverseze. Deci, șoferii nu au nicio obligație în această situație.
În concluzie, dacă ai verde intermitent la dreapta, ești obligat să permiți pietonilor să traverseze, dacă aceștia au verde la semafor. Totodată, trebuie să permiți trecerea vehiculelor care vin din sens opus, care circulă pe drumul cu prioritate sau care au verde la semafor.
Conform Codului Rutier 2025, dacă semaforul destinat direcției în care urmează să te deplasezi este roșu, ai obligația de a opri.
Șoferii care trec pe verde intermitent, dar nu efectuează virajul la dreapta ci își continuă deplasarea pe direcția înainte, se consideră că trec pe roșu. La fel este și în cazul în care circulă pe banda destinată celor care fac viraj la dreapta, iar după ce intră în intersecție se bagă în fața celor care stau la roșu. Pentru că legea stabilește clar că, dacă e roșu, nu ai voie să depășești marcajul de pe șosea.
„La semnalul roșu vehiculul trebuie oprit înaintea marcajului pentru oprire sau, după caz, pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestuia, în dreptul semaforului. Dacă semaforul este instalat deasupra ori de cealaltă parte a intersecției, în lipsa marcajului pentru oprire sau pentru trecerea pietonilor, vehiculul trebuie oprit înainte de marginea părții carosabile a drumului ce urmează a fi intersectat”, stabilește Art. 83, alin. (2), din legea circulației.
Pentru nerespectarea culorii semaforului sancțiunea este de 4 sau 5 puncte de amendă și permisul este suspendat pentru 30 de zile.
În prezent, punctul de amendă reprezintă 5% din valoarea salariului minim brut pe țară. Ceea ce înseamnă că amenda pentru cei care trec pe roșu poate depăși 1.000 de lei.