Mezinul gamei electrice al producătorului ceh a ajuns în România. Am condus Skoda Elroq, o electrică ce vrea să atragă mai mulți cumpărători cu detaliile sale simply clever.
Skoda a prezentat noul său model în toamna anului trecut, dar iată că electricul Elroq a ajuns și în România. Poate că nu în cel mai fericit moment, dată fiind suspendarea programului Rabla, însă Elroq are o serie de calități care îl fac atractiv pentru clientul potrivit.
Noul model electric de clasă compactă al celor de la Skoda se adresează celor caută o mașină electrică practică, spațioasă, însă nu au nevoie de tot spațiul lui Enyaq, spre exemplu. Ne putem gândi la Elroq ca la un Karoq pur electric. Elroq măsoară 4.488 mm în lungime, 1.884 mm în lățime, 1.625 mm înălțime, iar ampatamentul măsoară 2.765 mm, încadrându-se la fix în clasa compactă.
Exteriorul, chiar dacă poate părea banal, a fost optimizat pentru un coeficient aerodinamic bun. Astfel, Skoda Elroq are o rezistență redusă la înaintare, grație coeficientului aerodinamic de 0.26. Designul exterior este o evoluției a filosofiei pe care Skoda o folosea până acum.
Interiorul noului model se axează pe sustenabilitate și practicalitate. Grație dimensiunilor exterioare destul de generoase, dar și formei care evocă un SUV convențional, noul model oferă spațiu generos pentru pasageri și bagaje. Portbagajul măsoară 470 de litri, însă volum de încărcare poate fi majorat până la 1.580 dacă banchetele spate sunt rabatate. De asemenea, la bordul lui Elroq există multiple spații de depozitare la interior, ce însumează 48 de litri.
În funcție de versiune, capacitatea bateriei cu care mașina este echipată variază între 52 și 79 kWh (capacitate utilizabilă). Trei baterii vor fi disponibile pentru Elroq, iar Skoda anunță patru versiune, inclusiv una cu două motoare și tracțiune integrală.
Noi am condus varianta cu cea mai mare autonomie, Elroq 85, echipată cu bateria de bateria de 79 kWh și un motor electric de 286 CP. Pentru aceasta, autonomia maximă se ridică la 579 km în regim de testare WLTP. Noi am obținut valori de peste 450 de kilometri în zilele cu temperaturi mari, de vară, folosind intens aerul condiționat.
Fiind vorba despre una dintre variantele echipate cu bateria mare, mașina se poate încărca cu până la 175 kW, de la o stație de încărcare ce poate furniza putere suficientă.