Lipsa locurilor de parcare sau graba de a ajunge la birou, acasă ori la o întâlnire sunt câteva dintre motivele care îi fac pe unii șoferi să lase mașina oriunde găsesc un loc liber. Chiar dacă acesta se află, de exemplu, prea aproape de trecerea de pietoni sau de intersecție. Iată care e distanța minimă la care poți opri față de o trecere și ce amenzi riști dacă parchezi la 3 metri de „zebră”.
Codul Rutier 2025 interzice șoferilor să oprească și să staționeze în apropierea trecerilor de pietoni sau a intersecțiilor.
De asemenea, nu poți parca în locurile unde nu e suficientă vizibilitate sau unde nu se poate efectua legal o depășire. Adică în curbe sau pe drumurile cu o singură bandă pe sens, unde există linie simplă sau dublă continuă.
În ce locuri este staționarea interzisă?
Staționarea reprezintă orice oprire mai mare de 5 minute. Codul Rutier 2025 stabilește în ce locuri staționarea este interzisă:
- în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
- în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia „Staţionarea interzisă” şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionării;
- pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 m;
- în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice;
- în pante şi în rampe;
- în locul unde este instalat indicatorul cu semnificaţia „Staţionare alternantă”, în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul cu semnificaţia „Zona de staţionare cu durată limitată” peste durata stabilită.
Care e distanța minimă față de trecerea de pietoni la care ai voie să parchezi
În 2025, legislația rutieră din România stabilește că este interzisă oprirea voluntară a autovehiculelor în zona trecerilor de pietoni.
Mai exact, nu poți lăsa mașina la o distanță mai mică de 25 de metri înainte de o trecere de pietoni. Dar, foarte important, staționarea este interzisă și după trecerea de pietoni. Tot la 25 de metri, după ce ai trecut de „zebră” ai voie să parchezi.
Rolul acestui spațiu este de a permite șoferilor să vadă din timp pietonii care intenționează să traverseze. De asemenea, persoanele care traversează au o mai bună vizibilitate și se pot asigura înainte de a traversa.
Ce amenzi riști dacă parchezi la 3 metri de trecerea de pietoni?
Legea din România, oprirea este interzisă:
- în zona de acţiune a indicatorului „Oprirea interzisă”;
- pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la o distanţă mai mică de 50 m înainte şi după acestea;
- pe poduri, pe şi sub pasaje denivelate, precum şi pe viaducte;
- în curbe şi în alte locuri cu vizibilitate redusă sub 50 m;
- pe trecerile pentru pietoni ori la mai puţin de 25 m înainte şi înainte de acestea;
- în intersecţii, inclusiv cele cu circulaţie în sens giratoriu, precum şi în zona de preselecţie unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanţă mai mică de 25 m de colţul intersecţiei;
- în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, precum şi la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea;
- în dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabilă, dacă prin aceasta se stânjeneşte circulaţia a două vehicule venind din sensuri opuse, precum şi în dreptul marcajului continuu, în cazul în care conducătorii celorlalte vehicule care circulă în acelaşi sens ar fi obligaţi, din această cauză, să treacă peste acest marcaj;
- în locul în care se împiedică vizibilitatea asupra unui indicator sau semnal luminos;
- pe sectoarele de drum unde sunt instalate indicatoarele cu semnificaţiile „Drum îngustat”, „Prioritate pentru circulaţia din sens invers” sau „Prioritate faţă de circulaţia din sens invers”;
- pe pistele obligatorii pentru pietoni şi/sau biciclişti ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare;
- pe platforma căii ferate industriale sau de tramvai ori la mai puţin de 50 m de acestea, dacă circulaţia vehiculelor pe şine ar putea fi stânjenită sau împiedicată;
- pe partea carosabilă a autostrăzilor, a drumurilor expres şi a celor naţionale europene (E);
- pe trotuar, dacă nu se asigură spaţiu de cel puţin 1 m pentru circulaţia pietonilor;
- pe pistele pentru biciclete;
- în locurile unde este interzisă depăşirea.
Nerespectarea acestor reguli poate aduce amenzi din clasa a III-a de sancțiuni, adică între 6 și 8 puncte de amendă.
În 2025, punctul de amendă este stabilit la 202,5 lei.
Așadar, dacă parchezi la 3 metri de trecerea de pietoni riști o amendă contravențională cuprinsă între 1.215 lei și 1.620 lei. De asemenea, poliția poate dispune ridicarea mașinii. Caz în care va trebui să plătești o suprataxă pentru a o recupera. În București, de exemplu, tarifele practicate de ADP Sector 1 sunt:
- Ridicare: 200 de lei;
- Transport: 150 de lei;
- Depozitare:
- 75 de lei – în primele 24 de ore;
- 25 lei/zi – după primele 24 de ore.
Așadar, pe lângă amenda rutieră, taxa de recuperare a vehiculului va fi de 425 de lei, în primele 24 de ore. Apoi, pentru fiecare zi în care mașina rămâne în custodia ADP Sector 1, se adaugă alți 25 de lei.
Sursa foto: Mediafax Foto