Regulile de circulație sunt instituite pentru a preveni producerea de accidente rutiere. Unele sunt obligatorii doar pentru șoferi, alții trebuie respectate de toți participanții la trafic. Iar cei care încalcă normele impuse de Codul Rutier sunt sancționați cu avertisment, amendă contravențională sau chiar cu închisoarea, în cazurile grave. Iată cum ar arăta un TOP 10 al faptelor pentru care ești amendat, ca șofer, și care sunt cele mai des întâlnite abateri rutiere.
Viteza neregulamentară, lipsa documentelor, neacordarea de prioritate sau nerespectarea indicatoarelor rutiere sunt printre cele mai întâlnite abateri.
Fie din neatenție, fie pentru a ajunge mai repede la destinație, mulți șoferi încalcă regulile de circulație. Iar dacă fapta este surprinsă de un polițist sau de o cameră de supraveghere, riscă să primească amendă sau chiar să aibă permisul suspendat.
Numeroși conducători auto sunt sancționați, în fiecare an, pentru nerespectarea normelor impuse de Codul Rutier.
Într-un Top 10 fapte pentru care ești amendat, ca șofer, se află:
Ca urmare a nerespectării regulilor de circulație, în 2024 s-au înregistrat peste 29.000 de accidente rutiere grave. Nu mai puțin de 37.500 de persoane au suferit vătămări corporale, dintre acestea 1.460 fiind mortale.
Abaterile rutiere sunt sancționate cu amendă contravențională, în general.
Șoferii sunt sancționați cu puncte de amendă. În 2025, punctul de amendă este 202,5 lei și reprezintă 5% din salariul minim brut pe țară.
Sancțiunile sunt între 2 și 100 de puncte de amendă și sunt împărțite în 5 clase:
Amenzile din clasa 5 de sancțiuni sunt aplicate doar pentru persoanele juridice.
Amenda pentru cei care nu poartă centura de siguranță, de exemplu, va fi de cel puțin 405 lei. Iar șoferii care vorbesc la telefon fără handsfree pot primi o sancțiune de 1.620 de lei.
De asemenea, Codul Rutier 2025 impune reținerea pentru:
În situația în care ai depășit viteza legală cu mai mult de 70 km/h, permisul se reține pentru 120 de zile.
Iar în cazul abaterilor grave, încadrate la infracțiune, se întocmește dosar penal. Conducerea sub influența drogurilor, de exemplu, se încadrează în această categorie. Sau producerea unui accident rutier soldat cu rănirea unei persoane.