Este adevărat că airbag-urile expiră după o anumită perioadă? Detalii, reguli de utilizare și prevederi legale în 2025

Autor: Radu Țuțulan 16 iul. 2025 Știri auto
Este adevărat că airbag-urile expiră după o anumită perioadă? Detalii, reguli de utilizare și prevederi legale în 2025

Airbag-ul, care în traducere înseamnă pungă cu aer, a devenit o dotare obligatorie la nivel european. Toate mașinile noi trebuie să aibă cel puțin două airbag-uri frontale, unul pentru șofer și unul pentru pasagerul din dreapta-față. Acestea explodează, la propriu, în cazul unui impact mai puternic, astfel încât persoana aflată pe scaun să se izbească de perna de aer, nu de bord sau de volan. Dar, este adevărat, sau nu, că airbag-urile expiră și trebuie înlocuite după o anumită perioadă?

Rolul airbag-urilor este de a preveni impactul șoferului sau a pasagerilor de corpurile dure din interiorul mașinii. Dar pot fi amplasate și în alte zone, pentru a diminua șocul resimțit de corp în cazul unui accident.

Cele mai întâlnite sunt airbag-urile:

  • frontale;
  • laterale;
  • cortină;
  • pentru genunchi.

Dar mărcile de top dotează vehiculele și cu perne de aer pentru lunetă, centrale (între pasageri) și pentru centura de siguranță.

Când se declanșează airbag-ul?

Sistemul de declanșare al airbag-urilor este unul complex, dar și destul de sensibil.

Au existat situații în care acestea s-au declanșat în momentul în care mașina a dat într-o groapă. În alte situații, însă, aceste dispozitive pur și simplu nu s-au deschis deloc.

De aceea, este foarte important cum sunt montate aceste airbag-uri și cât de bine funcționează senzorii de declanșare.

Aceste sisteme de protecție se declanșează, așadar, nu neapărat în funcție de viteza de deplasare, ci de forța impactului. Pentru că acestea se pot declanșa și când mașina stă pe loc, dar e lovită de un alt vehicul.

Umplerea cu aer a airbag-ului se realizează ca urmare a unei mici explozii. Astfel, viteza de umflare a acestuia e de 300 km/h.

Declanșarea sa nu este condiționată, însă, de purtarea centurii de siguranță. Aceste sisteme de siguranță sunt concepute să funcționeze separat de orice alt sistem.

Este adevărat că airbag-urile expiră după o anumită perioadă?

Da, airbag-urile expiră! Dar nu în sensul clasic, așa cum e în cazul alimentelor și nici în sensul de uzură, ca în situația uleiului de motor.

Pur și simplu, unele componente din care sunt fabricate aceste airbag-uri se deteriorează de-a lungul anilor și e posibil ca perna de aer să nu mai funcționeze.

De exemplu, în anii `90, la unele vehicule Honda și Acura se recomanda o inspecție a airbag-urilor la fiecare 10 ani. Un alt exemplu este Mercedes-Benz, care a lipit etichete de înlocuire a airbag-urilor la fiecare 15 ani pe toate vehiculele vândute în SUA. Însă, în urma verificărilor amănunțite, Mercedes a concluzionat că pernele de aer montate după anul 1992 vor rezista pe toată durata de viață a vehiculului.

Pe mașinile moderne, însă, airbag-urile nu au dată de expirare precisă. Teoretic, sunt proiectate să reziste pe toată durata de viață a mașinii.

Dar, asta nu înseamnă că nu ar trebui făcută o verificare, o dată la 10-15 ani, a acestora.

Registrul Auto Român: 100.000 de autoturisme cu probleme la airbag-uri

Registrul Auto Român (RAR) a avertizat, chiar în această vară, că un număr uriaș de vehicule ar putea avea probleme cu pernele de aer.

Potrivit datelor furnizate de producători, aproape 14.000 de mașini au probleme în ceea ce privește siguranța activă. Alte peste 85.000 se pot confrunta cu deficiențe privind siguranță pasivă.

RAR menționează că este vorba doar de mașini raportate ca vândute în România prin rețeaua producătorilor, nu și de cele achiziționate din piața comunitară.

Studiile au identificat un risc, legat de combinarea unui climat cald și umed cu îmbătrânirea vehiculului, care ar putea determina degradarea anumitor componente chimice prezente în declanșarea airbagului. În cazul unui impact, airbagurile defecte se pot sparge atunci când sunt declanșate și pot proiecta fragmente metalice în habitaclu care ar putea provoca răni grave sau chiar deces”, se arată în comunicatul publicat de RAR.

Așadar, pentru a preveni astfel de probleme, e indicat să faci o verificare a airbag-urilor.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide