Primul autobuz fără șofer care ar putea circula în transportul public din România a fost testat oficial la Cluj-Napoca. Acest vehicul electric autonom este deja utilizat în transportul urban din Norvegia. A fost adus în România pentru a fi inclus într-un proiect de cercetare și inovare în mobilitatea urbană. Iată cum a decurs prima cursă, la care a fost invitat și primarul Emil Boc.
Prima cursă a autobuzului fără șofer s-a desfășurat în prezența primarului Emil Boc.
Traseul a fost unul scurt, în zona Aleea Stadion-strada George Coșbuc-Splaiul Independenței-strada Uzinei Electrice.
Vehiculul testat este deja utilizat în transportul urban din Norvegia și a fost adus în România ca parte a unui proiect de cercetare și inovare în mobilitatea urbană.
„Așa va arăta viitorul. Cu mașini electrice la scară, cafea făcută de roboți și autobuze autonome pe străzile Clujului. Astăzi, viitorul circulă prin Cluj-Napoca, fără șofer, dar cu viziune”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, citat de actualdecluj.ro.
Autobuzul este produs de compania turcă Karsan, are o autonomie de aproximativ 300 km, poate transporta 25 de pasageri și atinge o viteză maximă de 25 km/h.
Până acum, zece astfel de vehicule sunt deja în uz în orașe din Norvegia, Germania, Elveția și Franța.
Însă, în ceea ce privește circulația unui astfel de vehicul pe străzile din România, Emil Boc spune că, deocamdată, este imposibil. Pentru că nu există încă o bază legală care să permită includerea acestui tip de vehicul în rețeaua publică de transport.
Testul s-a desfășurat pe o distanță de câteva sute de metri, cu un traseu prestabilit și digitalizat în prealabil timp de trei zile. Traseul ales a fost în zona Aleea Stadion-strada George Coșbuc-Splaiul Independenței-strada Uzinei Electrice.
Autobuzul a fost monitorizat permanent de o echipă de tehnicieni, dar și de polițiști locali care au asigurat zona.
Deși vehiculul este autonom, la bord s-a aflat și un operator uman care a intervenit doar pentru siguranță, în caz de necesitate.
În timpul demonstrației, autobuzul a efectuat o oprire într-o stație de transport în comun și a realizat un viraj asistat.
Reprezentantul companiei care a construit autobuzul, Murat Emre Duman, a explicat că toate semnele de circulație, semafoarele și condițiile de trafic sunt integrate într-un algoritm de control care permite autobuzului să reacționeze în timp real, fără intervenție umană.
Însă, chiar dacă vehiculul ia decizii în mod autonom, prezența unui șofer rămâne esențială.
Sursa: Actual de Cluj / YouTube