Mașină înmatriculată în alt județ decât cel în care circuli? Iată ce obligații ai în 2025

Autor: Radu Țuțulan 22 mai 2025 Știri auto
Mașină înmatriculată în alt județ decât cel în care circuli? Iată ce obligații ai în 2025

Sunt șoferi care locuiesc într-un județ, dar fac des naveta în altul. De exemplu, au domiciliul în Prahova, dar lucrează în București, astfel că tranzitează și județul Ilfov pentru a ajunge la muncă. Iată ce obligații sunt impuse de Codul Rutier în 2025 dacă ai o mașină înmatriculată în alt județ decât cel în care circuli.

Numărul șoferilor care fac naveta dintr-un județ în altul este tot mai mare. Uneori tranzitează chiar și două regiuni administrative, cum e cazul celor care vin din Călărași, Dâmbovița, Giurgiu sau Prahova în București.

În aceste situații, dacă mașina ta e înmatriculată în alt județ decât cel în care circuli, ai obligații specifice?

Mașină înmatriculată în alt județ decât cel în care circuli: Ce obligații ai?

Conform Codului Rutier 2025, șoferii care dețin un autovehicul au obligația de a-l trece pe numele lor. Astfel, dacă au achiziționat o mașină de la o altă persoană, au la dispoziție 3 luni pentru a depune documentele la Direcția de Înmatriculări (DGPCI) în vederea înmatriculării.

În această perioadă, dacă vehiculul deține deja numere de înmatriculare valabile, poți circula cu el, chiar dacă e din alt județ.

De asemenea, dacă ți-ai schimbat numele sau domiciliul, ești obligat să anunți serviciul de înmatriculări, în maximum 30 de zile de la data modificării.

Noile informații trebuie trecute în certificatul de înmatriculare ceea ce înseamnă că e necesară preschimbarea talonului.

Șoferii sau proprietarii de mașini care nu respectă această prevedere legală, riscă o sancțiune considerabilă.

Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] neîndeplinirea obligațiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului”, conform Art. 101, pct. 4, din legea 195/2002.

Ceea ce înseamnă între 6 și 8 puncte de amendă, deci între 1.215 lei și 1.620 lei.

Însă, dacă domiciliul tău e într-un județ, dar faci naveta în alt județ, nu ai nicio obligație. Singura diferență poate fi la parcare, unde autoritățile locale pot impune taxe doar celor care nu sunt din județul respectiv. De exemplu, în Oradea și Cluj-Napoca au fost discutate diferite propuneri de impunere a unor tarife suplimentare de parcare celor cu vehicule înmatriculate în alte județe. Dar, au fost respinse.

Acte necesare pentru preschimbarea talonului auto

În cazul în care e necesară preschimbarea talonului mașinii, trebuie să prezentați Direcției de Înmatriculări mai multe documente,

Actele necesare pentru preschimbare sunt:

  1. Cererea solicitantului în care se precizează motivul preschimbării;
  2. Certificat de atestare fiscală;
  3. Certificatul de înmatriculare în original;
  4. Plăcuțele cu numărul de înmatriculare și dovada de plată a contravalorii celor noi;
  5. Copia contractului de asigurare (RCA);
  6. Dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare;
  7. Actul de identitate al solicitantului.

În situația în care documentele se depun de o altă persoană, atunci trebuie prezentată și o împuternicire notarială.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: Mediafax Foto


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide