Depășirea unei coloane de mașini care sunt oprite la semafor sau la o intersecție este interzisă. Însă, polițistul Tavi Perțea a explicat de ce, în cazul unui accident, șoferul care a depășit coloana pe contrasens e posibil să nu fie vinovat. Și a dat un exemplu un șofer care a depășit mai multe mașini, dar a lovit un vehicul care nu i-a acordat prioritate.
În Codul Rutier 2025 sunt stabilite regulile de efectuare a manevrei de depășire.
De asemenea, legea circulației stabilește anumite situații în care șoferilor le este interzis să intre în depășire.
Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat să:
Manevra de depășirea este interzisă:
De asemenea, este interzisă depăşirea coloanei oficiale.
Prin excepţie, pot fi depăşite pe poduri, sub poduri şi în tuneluri vehiculele cu tracţiune animală, motocicletele fără ataş, mopedele şi bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 m.
Conform legii circulației, este interzis să depășești mașinile care staționează în coloană. Astfel, indiferent dacă vehicule sunt oprite la semafor, la o intersecție sau din alt motiv, nu ai voie să le depășești.
Însă, polițistul Tavi Perțea a postat pe canalul său de YouTube un clip în care prezintă o situație mai puțin obișnuită.
Un vehicul așteaptă să vireze stânga pe un drum principal. Unul dintre șoferii aflați pe drumul principal oprește pentru a-i permite să intre. După ce se asigură stânga-dreapta, intră pe drumul principal. Însă, imediat ce s-a încadrat pe banda sa, a fost lovit frontal de o mașină care a intrat în depășirea coloanei formate.
„Fiind noapte, vedem că intră ușor-ușor. Dar, din păcate, atunci când pătrunde și el pe drumul prioritar, din sens opus, în depășirea coloanei, vine un alt autoturism și s-a produs accidentul. Părerea mea este că nu s-a dat prioritate de trecere. Suntem obligați să dăm prioritate tuturor celor care circulă pe drumul prioritar. Și dacă nu avem vizibilitate, nu ne ducem, așteptăm până când putem să ne ducem în condiții de siguranță”, a explicat polițistul.
Așadar, chiar dacă șoferul a depășit coloana pe contrasens, vinovat este cel care a intrat de pe drumul secundar. Pentru că nu s-a asigurat și nu a acordat prioritate.
Dacă ne referim tot la clipul prezentat de polițistul Tavi Perțea, în imagini se observă că mai multe mașini erau oprite, pentru a permite șoferului venit de pe drumul secundar să vireze la stânga pe drumul prioritar.
Iar asta înseamnă că cel care a depășit coloana de mașini a încălcat legea rutieră.
„Din câte văd, pare că avem o coloană în așteptare, așadar este culpă comună”, a mai completat Tavi Perțea.
Caz în care ambii șoferi poartă o vină pentru producerea accidentului.
Dacă mașinile depășite în lanț ar fi fost în mișcare, atunci manevra ar fi fost perfect legală.
Pentru că legislația interzice doar depășirea unei coloane de vehicule „în așteptare”. Ceea ce înseamnă că, dacă un șofer respectă toate normele impuse de Codul Rutier, cum ar fi semnele și indicatoarele rutiere, limita de viteză sau regulile de depășire, poate depăși coloana de mașini.
Pentru nerespectarea regulilor de depășire, permisul auto poate fi suspendat până la 60 de zile. De asemenea, se poate aplica o amendă contravențională care poate depăși 4.000 de lei.