Verificarea și înlocuirea filtrelor este o operațiune esențială pentru întreținerea și funcționarea corectă a unei mașini. De aceea, este important ca șoferii să știe când trebuie făcute aceste revizii și care sunt componentele ce trebuie schimbate.
Atunci când ne referim la pregătirea unei mașini trebuie să ținem cont de sezonul care urmează. Nu se ține neapărat cont de anotimp, ci se face o împărțire a anului în două, sezonul cald și sezonul rece.
Recomandarea tuturor specialiștilor este ca, înainte de fiecare sezon, să pregătim mașina corespunzător pentru perioada care va urma.
Astfel, înainte de a veni zăpada, vehiculul trebuie echipat cu anvelope de iarnă, pus un ulei nou, înlocuite filtrele și verificat sistemul de climatizare.
Aceeași revizie e recomandat să fie făcută înainte de sezonul cald, iar anvelopele de iarnă să fie înlocuite cele de vară.
Cele 4 tipuri principale de filtre care se recomandă să fie înlocuite la fiecare revizie sunt:
Aceste filtre au o durată de viață și de utilizare limitate. Astfel că e foarte important ca, în funcție de recomandările fiecărui producător, să le înlocuim atunci când și-au atins durata maximă recomandată de utilizare.
Filtrul de aer, pe care unii șoferi îl confundă cu cel de polen, are rolul de a proteja motorul.
Acesta blochează praful, insectele sau alte impurități și permite doar aerului curat să ajungă în camera de ardere pentru a asigura un raport corect aer-combustibil.
Cu timpul, se acumulează reziduri în acest filtru și dacă nu e înlocuit, poate duce la o funcționare incorectă a motorului.
De aceea, se recomandă înlocuirea acestuia după 10.000-15.000 de kilometri.
Filtrul de ulei are rolul de a curăța de impurități și reziduri lubrifiantul utilizat pentru ungerea motorului.
Acesta se înlocuiește, de obicei, de fiecare dată când se face schimbul de ulei. Adică, cel puțin o dată pe an sau după fiecare 10.000-15.000 de kilometri parcurși cu mașina.
Dacă se amână prea mult schimbarea filtrului de ulei, particulele metalice și praful vor pătrunde în motor. Iar asta va duce la o uzură prematură.
Este important ca filtrul de combustibil să fie înlocuit cu regularitate. Pentru că acesta are rolul de a bloca diverse reziduri din benzină sau motorină să ajungă în motor. Și aici poate fi vorba atât de impurități aflate în carburant, cât și de particule de rugină.
Dacă aceste mizerii nu ar fi blocate, ar putea provoca o uzură prematură a pompei de injecție.
Înlocuirea filtrului de combustibil se poate face după 50.000 de kilometri sau o dată la 2 ani.
Dar, mulți mecanici recomandă înlocuirea acestuia o dată pe an, după 10.000-20.000 km, când se face revizia generală a mașinii.
Filtrul de polen are rolul de a bloca pătrunderea impurităților în habitaclul mașinii. Astfel, majoritatea particulelor în suspensie PM 10 sau PM 2.5 vor fi blocate.
Deci, cu cât este mai nou acest filtru și mai de calitate, cu atât aerul pe care îl vor respira șoferul și pasagerii va fi mai curat.
Și acest filtru ar fi bine să-l înlocuim cel puțin o dată pe an sau după parcurgerea a 10.000-15.000 de kilometri.
Așadar, constatăm că înlocuirea filtrelor trebuie făcută, în general, cam la aceeași frecvență cu care se schimbă uleiul mașinii.
Astfel că, o practică obișnuită este ca atunci când se înlocuiește uleiul, este să fie schimbate și toate aceste filtre, inclusiv cel de benzină sau motorină.