Șoferul unui camion a blocat intenționat, duminică, circulația pe autostrada București-Pitești. Acesta a pus TIR-ul de-a latul drumului, s-a urcat cu un steag pe cabină și acolo a rămas până au ajuns polițiștii. Iată ce a pățit acesta și ce se întâmplă, în 2025, dacă blochezi intenționat un drum public.
Legea din România sancționează drastic șoferii care blochează intenționat drumul public.
Această faptă e încadrată la infracțiune și se pedepsește cu amendă sau, în cazurile grave, chiar și cu închisoarea.
„Blocarea cu intenţie a drumului public, dacă se pune în pericol siguranţa circulaţiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic […] se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, prevede Art. 92 (4) din OUG 195/2002.
Așadar, constituie infracțiune și riști să ajungi la închisoare dacă blochezi intenționat un drum public.
Dacă, însă, din cauza unei avarii reale la mașină sau a unui accident, blochezi drumul, atunci nu se consideră faptă penală. Cel mult, dacă se constată că blocarea drumului s-a produs din cauza echipării necorespunzătoare a mașinii, conducătorul auto poate fi amendat contravențional.
De exemplu, iarna, dacă ai anvelope de vară și derapezi pe o porțiune cu gheață sau polei și blochezi drumul, riști să primești o sancțiune de peste 4.000 de lei. Pentru că ai circulat cu anvelope de vară pe un drum acoperit cu zăpadă.
Rolul luminilor de avarie este de a semnaliza, într-adevăr, blocarea drumului sau o defecțiune la mașină. Dar, dacă oprești neregulamentar și pui avariile, nu vei scăpa de sancțiune.
Luminile de avarie se folosesc în următoarele situații:
Așadar, dacă nu e vorba de o imobilizare „involuntară”, adică de o defecțiune, un obstacol sau accident, atunci luminile de avarie nu te salvează.
De exemplu, șoferul care a blocat intenționat circulația pe A1 a fost reținut de polițiști.
„În urma verificărilor efectuate de către poliţiştii Biroului de Poliţie Autostrada A1 Bucureşti – Râmnicu Vâlcea, un bărbat, de 33 de ani, a fost reţinut, pentru 24 de ore, fiind cercetat pentru împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice şi instigarea publică”, a anunțat Poliția Română.
Acesta riscă acum până la 2 ani de închisoare și plata unei amenzi considerabile pentru acest gest.