Retromobil dorește ca automobilele istorice să nu fie supuse restricțiilor privind accesul în zona metropolitană a Bucureștiului

Autor: Ionuț Vîlciu 22 iul. 2025 Știri auto
Retromobil dorește ca automobilele istorice să nu fie supuse restricțiilor privind accesul în zona metropolitană a Bucureștiului

Mașinile istorice ar putea fi exceptate de la restricțiile de acces în centrul Capitalei. Retromobil Club România a depus un proiect de completare a Planului de Acțiune pentru un Oraș Verde.

O nouă inițiativă a Retromobil Club România, prin care se dorește exceptarea automobilelor înmatriculate ca vehicule istorice de la interdicțiile de acces în zona metropolitană a orașului București, a fost depusă la Primăria Capitalei.

Această inițiativă de completare a Planului de Acțiune pentru un Oraș Verde solicită exceptarea vehiculelor istorice de la orice restricții privind accesul în zona metropolitană a Capitalei. „Proiectul propune ca vehiculele istorice să fie tratate ca bunuri de patrimoniu cultural, așa cum sunt considerate în principalele capitale din Uniunea Europeană. Prin această inițiativă, Retromobil Club România urmărește alinierea Bucureștiului la practica modelului european existent deja în marile metropole precum Londra, Paris, Berlin, Amsterdam, Bruxelles, Stockholm, Copenhaga, Madrid și Roma, unde vehiculele istorice beneficiază de regim de excepție totală în zonele cu emisii reduse, ca o recunoaștere a valorii lor culturale, tehnice și istorice”, se arată în comunicatul oficial, publicat de Retromobil Club România.

Se dorește ca automobilele istorice să nu fie interzise în zona metropolitană a Capitalei

Retromobil Club România spune că demersul său se bazează pe faptul că „vehiculele istorice sunt definite prin lege drept bunuri de patrimoniu mobil și sunt protejate ca valori culturale. Utilizarea lor este ocazională, cu impact neglijabil asupra mediului, acestea reprezentând doar 0,15% din parcul auto bucureștean”.

De asemenea, același comunicat transmite că „vehiculele istorice au un rol cultural-educativ unic, pe care îl îndeplinesc prin intermediul evenimentelor publice organizate de Retromobil Club România”. Acestea reprezintă adunări în aer liber, în diferite orașe din România, ocazie cu care mașinile pot fi admirate în mod gratuit.

De asemenea, legislația europeană exceptă aceste vehicule istorice de restricții sau interdicții în ceea ce privește normele de emisii, dat fiind că sunt proporțional mai puține astfel de mașini care folosesc drumurile publice.

În prezent există circa 11.000 de automobile atestate ca vehicule istorice în Retromobil Club România.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: Retromobil / Facebook


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide