Mașinile diesel fără filtru de particule, scoase din circulație? Limita e 150.000 KM

Autor: Radu Țuțulan 02 mai 2025 Știri auto
Mașinile diesel fără filtru de particule, scoase din circulație? Limita e 150.000 KM

Mai multe publicații au scris, recent, că la nivelul Uniunii Europene se pregătește o directivă care vizează vehiculele pe motorină. Mai exact, mașinile diesel fără filtru de particule ar urma să fie scoase din circulație. Iar această componentă ar trebui înlocuită la fiecare 150.000 de kilometri. Dar, deja în România există aceste reguli, chiar dacă mulți conducători auto nu le cunosc.

Filtrul de particule este una dintre cele mai scumpe componente ale unei mașini. Acestea sunt fabricate dintr-un material ceramic poros, în formă de fagure, care are încorporate metale rare, precum platină, paladiu sau rodiu.

Rolul acestei piese e de a capta și distruge particulele de funingine rezultate în urma arderii carburantului.

Cum funcționează un filtru de particule

Filtrul de particule este un sistem mecanic specific motoarelor turbo diesel. Denumirea sa este Diesel Particulate Filter – DPF. Sau, în cazul motoarelor pe benzină, Gasoline Particulate Filter – GPF.

Filtrul este alcătuit dintr-un miez ceramic cu orificii cilindrice prin care trec gazele de evacuare. Acesta face parte, așadar, tot din sistemul de evacuare al mașinii.

Rolul DPF sau GPF este de a reține funinginea în filtru iar când atinge un anumit nivel de umplere, să declanșeze un proces de ardere a rezidurilor până când sunt eliminate aproape în integralitate.

Astfel, se împiedică eliminarea în atmosferă a particulelor rezultate în urma arderii motorinei sau benzinei.

Mașinile diesel fără filtru de particule, scoase din circulație?

Conform unor știri care s-au propagat în online, în ultima perioadă, mașinile diesel fără filtru de particule ar urma să fie scoase din circulație, ca urmare a unei directive europene, scrie Profit.ro.

Mai exact, la nivelul UE se caută măsuri de reducere a poluării. Iar proprietarii de vehicule care au eliminat filtrul de particule ar putea fi obligați să-și monteze unul nou.

Dar, conform legislației rutiere din România, vehiculele care au filtru de particule montat din fabrică au primit omologare pentru această componentă.

Deci, eliminarea filtrului de particule înseamnă o modificare structurală adusă vehiculului. Ceea ce duce automat la interzicerea dreptului de a mai circula cu respectivul vehicul.

Pentru că aceste filtre au fost montate de producători pentru ca mașina să îndeplinească normele de poluare. Deci, în lipsa filtrului, emisiile de noxe vor fi peste limitele rezultate în urma omologării.

Așadar, în România, este ilegal să circuli cu o mașină fără DPF, dacă respectivul vehicul a fost prevăzută din fabricație cu acest dispozitiv.

În plus, la verificarea tehnică obligatorie (ITP), se vor observa modificările și mașina nu va primi dreptul de circulație.

Când trebuie schimbat filtrul de particule

Această componentă nu are o durată de utilizare standard. Unele filtre de particule s-ar putea să necesite înlocuire după doar 100.000 de kilometri. Altele, însă, pot ajunge la peste o jumătate de milion de kilometri.

Depinde foarte mult de stilul de conducere, de calitatea combustibilului folosit și de drumurile pe care s-a circulat. În plus, depinde și de compania care a produs DPF-ul sau GPF-ul.

În medie, un filtru de particule rezistă aproximativ 220.000-250.000 de kilometri. După acest prag, se poate încerca o curățare chimică, însă rezultatele s-ar putea să fie nesatisfăcătoare și de scurtă durată.

Însă, în articolele publicate recent se precizează că aceste filtre ar trebui înlocuite după aproximativ 150.000 de km.

Cât costă un filtru de particule nou

Prețul unui filtru de particule diferă în funcție de metalele din care este fabricat. Cele mai scumpe pot depăși chiar și 4.000 de euro, la care se va adăuga manopera de înlocuire.

Iată câteva exemple de preț pentru un filtru de particule nou:

  1. Filtru particule Diesel Ford Transit 07-14 – 22.379 lei;
  2. Filtru particule Mercedes-Benz C-Class cupe CL203 – 6.646 lei;
  3. Filtru particule Mazda 3 BK BM – 5.390 lei;
  4. Filtru particule Lexus IS 2 E2 – 5.140 lei;
  5. Filtru particule BMW X3 F25 – 4.350 lei.

Aceste exemple de preț sunt cu titlu orientativ și reprezintă oferta există în cadrul unui magazin online. Costurile pot să difere în funcție de producătorul ales și de comerciant.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide