Temperaturile crescute din această perioadă afectează și automobilele. Care sunt cele mai des întâlnite defecțiune cauzate de caniculă?
Valul de temperaturi ridicate cu care se confruntă România afectează întreaga populație, mai ales pe cea care locuiește în marile orașe. Același val de caniculă afectează și mașinile pe care le vedem zilnic pe stradă și poate duce la defecțiuni.
Cele mai noi date și estimări din piața auto relevă faptul că numărul defecțiunilor crește cu aproximativ 20% în timpul verii, comparativ cu alte perioade ale anului. Defecțiunile pot apărea din cauza mai multor factori, iar ignorarea semnelor poate avea repercusiuni mari pentru șoferi.
Sistemul de răcire al motorului reprezintă punctul critic cu cel mai mare potențial de a crea defecțiuni costisitoare. Combinații precum termostat blocat, pompă de apă uzată, radiator încărcat cu depuneri sau zone blocate, furtunuri cu microfisuri și nivel scăzut ori amestec neconform de antigel generează dezechilibre termice. Toate aceste lucruri pot duce la supraîncălzirea motorului și la costuri mari de reparație.
Supraîncălzirea motorului poate duce la deformarea chiulasei, la uzuri neuniforme sau compromiterea garniturii de chiulasă. Verificați ventilatoarele, radiatorul, termostatul și lichidul de răcire. O mentenanță corectă și puțină atenție vă pot economisii mii de lei în reparații.
Nu este deloc surprinzător când spun că frânele reprezintă o altă componentă vulnerabilă. Și nu neapărat din cauza plăcuțelor sau discurilor, ci a unui aspect pe care mulți îl neglijează. Este vorba despre lichidul de frână. Este important să avem un lichid de frână de calitate, care poate rezista temperaturilor, mai ales dacă vom parcurge un traseu care solicită sistemul de frânare al mașinii.
Anvelopele sunt un alt element deosebit de important pentru siguranța noastră. Verificați periodic anvelopele mașinii, asigurați-vă că nu au crăpături sau defecte vizibile și aveți în vedere în vedere presiunile acestora. Evitați să le umflați excesiv, deoarece suprapresiunea poate duce la explozii, mai ales în această perioadă, când suprafața asfaltică este foarte încinsă, în plină caniculă.
Ștergătoarele trebuie verificate și eventual protejate de expunerea directă la soare. Razele UV pot distruge materialul din care acestea sunt confecționate. Un ștergător afectat nu doar că poate crea zgârieturi pe suprafața parbrizului, dar nu va mai fi eficient atunci va fi nevoie, mai ales dacă vorbim de precipitații abundente.
Nu în ultimul rând, verificați instalația de climatizare a mașinii. Este important să nu existe pierderi de freon. De asemenea, nu uitați să schimbați periodic filtrul de cabină.