Cum speli mașina la self-wash. Care e ordinea corectă și ce greșeli îți pot afecta caroseria
Spălătoriile auto self-wash sunt tot mai populare în România, fiind o variantă economică și rapidă pentru îngrijirea mașinii. Totuși, pentru a obține rezultate bune și a nu deteriora vopseaua, este esențial să respecți o anumită ordine a etapelor. Iată care sunt cele mai frecvente greșeli, care e ordinea corectă a programelor, dar și ce trebuie să eviți când mergi cu mașina la self-wash.
Întreținerea regulată a caroseriei asigură o durată mai lungă de viață a vopselei și te ajută să păstrezi aspectul impecabil al autoturismului. De aceea, este esențial să mergi cu regularitate la spălătorie.
Iar tot mai mulți aleg spălătoriile self-wash, unde își pot curăța singuri mașinile. Dar sunt câteva greșeli destul de frecvente care pot afecta mașina.
Cum speli mașina la self-wash
La self-wash poți achiziționa un jeton, poți pune bani pe un card sau introduce bancnotele direct în aparatul de selectare a programului.
După ce ai parcat mașina în zona de spălare, asigură-te că toate geamurile sunt închise. Apoi, introduci bancnota, cardul sau jetonul și selectezi programul dorit.
Stația de spălare poate avea unul sau mai multe pistoale de spălare. Trebuie să citești pe afișele lipite în dreptul fiecărui pistol care e destinația acestuia. De exemplu, poți avea o tijă pentru apă, o alta pentru spumă și o a treia numai pentru clătire cu apă osmozată sau cu ceară. Nu pot fi folosite două programe concomitent, deci trebuie să iei pistolul corespunzător programului selectat.
Atenție la pistolul de apă cu presiune! Jetul poate fi foarte puternic, așa că e important să îl ții strâns, mai ales când activezi trăgaciul care mărește și mai mult presiunea.
Spălarea corectă presupune mult mai mult decât simpla trecere a jetului de apă peste caroserie.
În general, spălătoriile autonome au aceste opțiuni:
- prespălare;
- spumă activă;
- apă;
- apă cu presiune;
- ceară;
- apă osmozată.
Fiecare program are un rol important, dar trebuie utilizate într-o anumită ordine pentru a fi eficiente.
În general, costul este de aproximativ 15 lei pentru 10 minute, dar diferă foarte mult de la o stație la alta. Când timpul expiră, sistemul de pompare se oprește și nu-l poți reporni decât după ce realimentezi cu bani.
Care e ordinea corectă
Indicat este să începi cu prespălarea. Aceasta conține o soluție specială care înmoaie murdăria persistentă.
Apoi, poți aplica spuma activă. Aceasta are rolul de a desprinde mizeria acumulată pe geamuri, tablă sau roți. Se aplică, în general de jos în sus, pentru o acoperire uniformă și eficientă. Aceasta trebuie lăsată să acționeze 3-5 minute. Când spuma începe să cadă de pe mașină, atunci trebuie trecut la etapa următoare.
După ce ai lăsat spuma să acționeze câteva minute, clătește abundent cu apă cu presiune, de sus în jos, pentru a îndepărta complet spuma și murdăria.
Poți aplica apoi ceara lichidă pentru o protecție suplementară și strălucire a vopselei. Sau poți sări direct la pasul final, de clătire cu apă osmozată. Poți sări peste aceste programe, dar e posibil ca după uscarea apei să observi pete și diverse dâre de detergent pe mașină.
Care sunt cele mai întâlnite greșeli
Una dintre cele mai mari greșeli este omiterea etapei de prespălare. Particulele mai dure de praf și murdărie rămân lipite de vopsea și fie pot provoca zgârieturi fine, dacă freci mașina cu o perie, fie nu se vor dezlipi deloc.
De asemenea, dacă lași spuma activă prea mult timp pe mașină, aceasta se poate usca și poate deteriora stratul protector al vopselei. Dacă o lași prea puțin sau nu o aplici deloc, aproape sigur murdăria persistentă va rămâne atașată de caroserie.
Evită folosirea unei presiuni prea mari a jetului de apă aproape de caroserie. Aceasta poate exfolia lacul protector sau poate provoca desprinderea unor elemente decorative mai fragile. Caz în care costul reparației va fi foarte ridicat.
În plus, nu spăla mașina când suprafața acesteia este fierbinte sau sub soare puternic, deoarece soluțiile aplicate se usucă rapid și lasă pete greu de eliminat.
După spălare, folosește ceară lichidă disponibilă la majoritatea spălătoriilor self-wash pentru a conferi luciu și protecție suplimentară caroseriei.