Cod roșu de caniculă: Este sigur să circuli cu mașina? Ce se întâmplă cu anvelopele când afară sunt 40°C

Autor: Radu Țuțulan 07 iul. 2025 Știri auto
Cod roșu de caniculă: Este sigur să circuli cu mașina? Ce se întâmplă cu anvelopele când afară sunt 40°C

În zilele în care autoritățile anunță cod roșu de caniculă, înseamnă că temperatura la umbră poate depăși 40 de grade Celsius. Este o vreme extremă, care reprezintă un stres foarte mare atât pentru șoferi, cât și pentru autoturisme. Iată ce se întâmplă cu anvelopele când asfaltul atinge temperaturi extrem de ridicate și cât de sigur mai este să conduci mașina în aceste condiții.

Autoritățile au decretat cod roșu de caniculă în mai multe zone ale țării. Ceea ce înseamnă că temperatura, la umbră, va depăși 40 de grade Celsius.

Aceste valori extreme afectează nu doar organismul, ci și autovehiculele și componentele acestora. Cele mai expuse sunt anvelopele, care rulează pe asfaltul încins și care pot ajunge la peste 80 de grade Celsius.

Ce se întâmplă cu anvelopele când afară sunt 40°C

În zilele în care termometrele indică peste 40°C, condițiile de circulație devin complicate. Iar unele componente ale mașinii, cum ar fi anvelopele, sunt supuse unui stres suplimentar. Mai ales că, în bătaia directă a soarelui, asfaltul poate avea peste 60°C. Ceea poate face ca temperatura anvelopelor să atingă și chiar să depășească 80°C.

De aceea, există două categorii predominante de cauciucuri: de vară și de iarnă.

Cele destinate sezonului rece sunt fabricate dintr-un mix de cauciucuri care își păstrează elasticitate la temperaturi reduse. În schimb, când este cald, acestea devin tot mai rigide pe măsură ce temperatura crește și își pierd aderența.

Anvelopele de vară, însă, reacționează invers. Aderența lor este tot mai ridicată pe măsură ce temperatura crește. Dar când afară sunt mai puțin de 10°C, cauciucul începe să devină rigid. Iar pe măsură ce temperatura scade, aceste anvelope își pierd aderența.

Un alt aspect important este presiunea din interiorul pneurilor. Atunci când temperatura exterioară depășește 35°C, presiunea din pneuri poate crește semnificativ. O anvelopă umflată excesiv pierde capacitatea de amortizare, iar asta afectează direct stabilitatea și manevrabilitatea mașinii. Și chiar poate duce la explozia cauciucului.

Presiunea recomandată este cea indicată în manualul autoturismului și pe sticker-ul aplicat pe ușa șoferului sau pe capacul rezervorului.

Cod roșu de caniculă: Este sigur să circuli cu mașina?

În zilele caniculare, pericolul major pentru șoferi este explozia spontană a unei anvelope. Cauciucul se încălzește rapid pe asfaltul fierbinte, vara, iar acest lucru crește riscul de defect structural. Anvelopele uzate sau îmbătrânite sunt și mai vulnerabile.

De aceea, dacă observi deformări, fisuri sau orice altă anomalie pe suprafața pneului, este recomandat să schimbi anvelopele.

De asemenea, când temperaturile sunt caniculare e recomandat să menții o viteză moderată. Astfel, eviți atât supraîncălzirea cauciucurilor, cât și a motorului. E recomandat, de asemenea, să nu conduci agresiv, cu accelerări bruște sau frânări agresive.

Asigură-te că instalația de răcire a motorului este funcțională și ai antigel în recipient.

Dacă parchezi, caută un loc la umbră sau folosește un parasolar pentru a limita încălzirea interiorului.

Evită, pe cât posibil, deplasările la orele amiezii, când soarele este cel mai intens.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide