Banda 1 și banda 2: Tot ce trebuie să știi despre circulația pe benzi. Diferența între autostradă și în oraș

Publicat: 25 04. 2025, 08:00

Respectarea benzii corecte de circulație este esențială pentru siguranța rutieră, fluidizarea traficului. Dar, de multe ori șoferii nu cunosc regulile de utilizare a benzilor și riscă să fie amendați, să le fie suspendat permisul auto și chiar să producă accidente. Iată tot ce trebuie să știi despre circulația pe benzi, diferența între autostradă și drumurile din oraș și care sunt regulile pentru banda 1 și banda 2.

Pe orice drum cu cel puțin două benzi pe sens, acestea sunt numerotate de la marginea din dreapta către stânga.

Astfel, banda 1 este prima bandă de lângă trotuar sau acostament, destinată în general traficului normal. Banda 2 este cea din stânga, aproape de zona mediană, folosită de regulă pentru depășiri sau pentru vehicule mai rapide.

Banda 1 și banda 2: Tot ce trebuie să știi despre circulația pe benzi

Codul Rutier obligă șoferii să circule pe banda 1 de fiecare dată, cu excepția situațiilor în care nu este depășit un alt vehicul.

Banda 2 are rolul de a permite depășirea unui vehicul lent, urmând să se revină pe banda din dreapta. Această regulă se aplică pe autostradă, pe drumurile expres sau pe cele naționale cu două sau mai multe benzi pe sens. Șoferii care circulă nejustificat pe banda 2 riscă o amendă cuprinsă între 405 și 607,5 lei.

Trecerea de pe o bandă pe alta trebuie semnalizată, de fiecare dată. Și, obligatoriu, trebuie să acorzi prioritate de trecere tuturor celor care se află deja pe banda pe care urmează să pătrunzi.

Dacă drumul are 3 sau mai multe benzi, iar cei aflați pe banda 1 și banda 3 vor să se încadreze concomitent pe banda din mijloc, cel aflat pe banda 1 e obligat să acorde prioritate celui de pe banda 3.

Dacă marcajul de delimitare dintre benzi este continuu, acesta nu poate fi încălcat. De asemenea, dacă pe benzi sunt aplicate săgeți, șoferii sunt obligați să respecte direcția indicată de acestea. De exemplu, dacă banda 1 are săgeată la dreapta, cei aflați pe aceasta sunt obligați să efectueze virajul la dreapta.

Unele drumuri au în dreapta un acostament lărgit. Acesta poate semăna cu o bandă de circulație, însă e destinată doar căruțelor, bicicletelor și vehiculelor lente. Este interzisă efectuarea unei depășiri pe această bandă.

Un alt tip de demarcare rutieră este pe drumurile care au o bandă comună de depășire. De exemplu, DN 2 are 3 benzi de circulație, câte una pentru fiecare sens de mers și una centrală, aflată între cele două, pe care se poate circula alternativ. Astfel, banda din mijloc se poate folosi pentru a efectua o depășire, dar numai dacă pe aceasta nu circulă deja un alt vehicul din sens opus. Iar după ce ai trecut de vehiculul lent, ai obligația de a reveni pe propria bandă.

Diferența între autostradă și în oraș

Dacă pe autostradă ești obligat să circuli pe banda 1 dacă nu faci o depășire, în oraș regulile sunt mai permisive. Poți circula pe orice bandă, cu condiția de a respecta marcajele și indicatoarele rutiere de obligare. Banda 1 este adesea folosită de autobuze, taxiuri sau pentru opriri scurte.

În plus, pe autostradă, banda din dreapta este bandă de urgență. Aceasta e delimitată printr-o linie continuă de restul șoselei iar benzile de circulație se numără de la aceasta spre mijloc. Astfel, banda 1 este lipită în dreapta de banda de urgență.

Pe banda de urgență nu au voie să circule sau să staționeze decât vehiculele de intervenție. Și doar într-o situație de urgență, așa cum îi spune și numele, poate fi utilizată de alte vehicule. De exemplu, dacă ai făcut pană, ai o defecțiune la motor, problemă de sănătate, etc.

De asemenea, pe autostradă întâlnim benzile de accelerare și decelerare. Banda de urgență este întrerupă pe anumite porțiuni, la intrarea sau ieșirea de pe autostradă. Pe aceste benzi speciale șoferii trebuie să accelereze înainte de a pătrunde pe banda 1 sau să reducă viteza înainte de a ieși de pe autostradă.

Depășire prin dreapta sau devansare?

Un alt aspect important de care trebuie să țină cont șoferii este efectuarea unei depășiri. Înainte de a face această manevră, fie în oraș fie pe autostradă sau alt tip de drum, șoferul trebuie să se asigure că nici mașina din față nici cea din spate nu au inițiat o manevră similară.

Depășirea poate fi executată doar pe partea stângă a vehiculului care urmează să fie depășit. Și, desigur, doar în zonele în care marcajele și indicatoarele rutiere permit acest lucru.

Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial”, se precizează în Art. 45, alin. (1) din legea 195/2002.

Așadar, dacă circuli pe banda 2 și întâlnești un vehicul lent, este ilegal să treci pe prima bandă și după ce l-ai depășit revii pe a doua.

Aceasta va fi considerată depășire neregulamentară, care se sancționează cu amendă și suspendarea pentru 60 de zile a permisului.

De asemenea, pe un drum cu acostament lărgit, folosirea acestuia pentru a trece de un vehicul lent se consideră depășire neregulamentară.

Nu constituie depășire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulație”, se arată în Art. 45, alin. (4) din Codul Rutier.

Ceea ce înseamnă că dacă treci de pe banda 2 pe banda 1 și rămâi pe aceasta după ce ai trecut de vehiculul lent, nu se consideră depășire. Deși termenul nu există în Codul Rutier, șoferii numesc această manevră „devansare”.

Devansarea este legală atâta timp cât sunt respectate toate normele rutiere, precum limita de viteză, marcajele și indicatoarele rutiere, etc.