Accident pe autostradă cu pagube materiale: Ce faci, ce documente ai nevoie și ce amendă riști în 2025
Graba șoferilor, mai ales când circulă pe un drum de mare viteză, duce de multe ori la producerea unor accidente în lanț. Sau, sunt situații când conducătorul auto pierde controlul mașinii și se izbește de balustrada de protecție. Iată ce trebuie să faci dacă ești implicat într-un accident pe autostradă din care rezultă doar pagube materiale. Ce documente sunt necesare și în ce situații riști să primești amendă.
Viteza maximă admisă pe autostrăzile din România este de 130 km/h. Dar pentru că amenda se aplică numai în cazul în care limita de viteză e depășită cu mai mult de 10 km/h, mulți șoferi circulă chiar și cu 139 km/h.
La această viteză, riscul de a pierde controlul mașinii este foarte ridicat. De asemenea, distanța de frânare crește foarte mult iar posibilitatea de a evita un accident se reduce cu fiecare kilometru în plus.
De aceea, este esențial să fii atent în permanență la drum și să fii pregătit, din toate punctele de vedere, să reacționezi într-o situație periculoasă.
Ce faci dacă ești implicat într-un accident pe autostradă cu pagube materiale
Accidentele de circulație se împart, în general, în două categorii majore: cu victime și fără victime. Accident cu victime se consideră orice accident rutier în urma căruia a rezultat rănirea unei persoane. Chiar și atunci când e vorba de o singură mașină implicată în accident și singura persoană rănită este șoferul, tot la categoria de accident cu victime se încadrează. În aceste situații, este obligatoriu să suni la 112 și să chemi poliția la locul accidentului.
În cazul unui accident fără victime, procedura este următoarea:
- dacă a fost implicată o singură mașină (de exemplu, șoferul a pierdut controlul direcției și s-a izbit de bariera de protecție) se va merge la biroul de accidente ușoare al poliției.
- dacă au fost implicate două vehicule, se poate întocmi constatare amiabilă, dacă unul dintre șoferi își asumă vina. În cazul în care ambii consideră că au avut dreptate, se merge la biroul de accidente ușoare.
- dacă au fost implicate trei sau mai multe mașini, se apelează, de asemenea, la biroul de accidente ușoare.
Polițiștii de la biroul de accidente ușoare vor analiza modul în care s-a produs evenimentul rutier. Apoi, vor stabili cine se face vinovat de producerea accidentului și vor aplica sancțiunile corespunzătoare. Amendă poate primi inclusiv șoferul care nu e vinovat de producerea accidentului, dacă se constată că a încălcat legea rutieră. De exemplu, pentru că vorbea la telefon sau pentru că a încălcat linia continuă.
Ce documente ai nevoie și ce amendă riști
Legea stabilește că toți șoferii sunt obligați să aibă asupra lor:
- permisul de conducere (în original);
- cartea de identitate (în original);
- talonul auto (în original);
- asigurarea auto obligatorie RCA (în format electronic).
Dacă se face constatare amiabilă, va fi nevoie de toate aceste documente.
„Pentru evenimentele în care sunt implicate două vehicule, din care rezultă numai prejudicii materiale, asigurații pot informa societățile din domeniul asigurărilor și în baza unui formular tipizat prin care […] conducătorii vehiculelor implicate consemnează informații privind data și locul producerii accidentului […] și informații privind circumstanțele producerii accidentului”, se arată în Legea 132/2017, privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, ART. 17 (1).
Și în cazul în care se va merge la biroul de accidente ușoare, e nevoie de buletin, permis, talon și asigurare. Chiar și unul dintre documente dacă lipsește, șoferul riscă o amendă ce poate depăși 1.600 de lei.
De asemenea, în funcție de concluziile anchetei, șoferul poate fi sancționat pentru orice încălcare a Codului Rutier.
Dacă e un accident fără victime, poți pleca de la locul faptei?
Conform legii, nu constituie infracțiune părăsirea locului accidentului atunci când:
- în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;
- conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;
- conducătorul autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară anunţă de îndată poliţia, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare;
- victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.
Asta nu înseamnă, însă, că dacă ai lovit o altă mașină, poți pleca pur și simplu mai departe. Trebuie să oprești și să te asiguri că nu sunt persoane rănite.
Apoi, numai dacă nu sunt persoane accidentate, poți stabili dacă faci o înțelegere amiabilă pe loc sau mai târziu. Totuși, dacă pleci fără a face o amiabilă, celălalt șofer poate merge la poliție, să raporteze accidentul.
Inclusiv în situația în care singura mașină implicată în accident este a ta, tot trebuie să raportezi accidentul la poliție. Altfel, riști suspendarea permisului și nu-ți vei putea repara mașina. Iar dacă o vei face, riști dosar penal.
„Repararea autovehiculelor, remorcilor, tramvaielor sau mopedelor având urme de accident, fără a fi îndeplinite condițiile prevăzute de lege, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, conform ART 340 (4) din Codul Penal.
Ce se întâmplă dacă nu declari accidentul?
Dacă nu declari accidentul în termen de 24 de ore, chiar dacă este unul minor, riști sancțiuni serioase.
Poliția poate considera fapta ca fiind părăsirea locului accidentului, iar în unele cazuri extreme se poate deschide dosar penal.
Amenda pentru nedeclararea accidentului poate depăși 1.600 de lei. Iar permisul de conducere va fi reținut timp de 30 de zile.
Ulterior, în baza cercetărilor, polițiștii pot dispune și aplicarea altor sancțiuni față de șoferul sau șoferii implicați. Sunt situații în care culpa e comună și atunci fiecare conducător auto va fi sancționat pentru abaterea comisă.
În cazul unui accident ușor, fără victime, nu trebuie să apelezi numărul unic de urgență 112. Chiar și în cazul în care celălalt șofer implicat pleacă de la locul accidentului, e suficient să notezi numărul de înmatriculare și detaliile despre respectivul vehicul. Sau dacă ai posibilitatea După care să le expuneți la poliție, în termen de 24 de ore.