Reținerea permisului de conducere se poate dispune în mai multe situații. Iar în funcție de gravitatea faptei, polițistul poate elibera o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație sau una fără drept de circulație. Dar, ce riști, conform Codului Rutier 2025, dacă circuli cu dovada înlocuitoare a permisului expirată?
Perioada de valabilitate a permisului de conducere românesc este, în general, de 10 ani.
Odată expirat acest document, legal, nu mai poți conduce niciun autovehicul pentru care aveai permis. Va fi nevoie să faci o reînnoire a carnetului de conducere pentru a beneficia din nou de acest drept.
Actele necesare pentru preschimbarea permisului expirat sau pierdut sunt:
Valabilitatea noului permis va fi de 10 ani, de la data eliberării.
În cazul celor care au pierdut carnetul de conducere sau acesta s-a deteriorat, fișa medicală nu va mai fi necesară. În locul vechiului permis, va fi eliberat un duplicat. Valabilitatea acestuia va fi aceeași ca permisului pierdut sau deteriorat. O situație similară este și în cazul schimbării numelui.
Taxa de preschimbare a permisului auto în 2025 este de 89 de lei. Aceasta se poate plăti online, prin ghiseul.ro, sau la terminalele SelfPay ori la CEC Bank și BCR.
Dreptul de a conduce un autovehicul poate fi suspendat temporar, conform Codului Rutier, atunci când e încălcată legislația auto.
Abaterile în trafic pot atrage amenda, însă dacă acestea sunt grave sau repetate, atunci va fi suspendat și permisul auto.
Permisul de conducere poate fi suspendat pentru 30, 60 sau de zile, în următoarele situații:
Sunt situații în care Poliția poate dispune reținerea carnetului pentru 120 de zile în cazul șoferilor care:
În general, când se reține permisul de conducere, se eliberează o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație pentru 15 zile. Asta înseamnă că șoferul respectiv are 15 zile dreptul să conducă, după care va începe să curgă perioada de suspendare dispusă de Poliție.
Dar, în cazurile mai grave, șoferul primește o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. Ceea ce înseamnă că, din acel moment, nu mai poate conduce niciun autovehicul până la expirarea suspendării.
În ce situații se suspendă permisul fără drept de circulație:
Dacă permisul de conducere urmează să expire în mai puțin de 15 zile, dovada înlocuitoare în cazul suspendării va avea o valabilitate egală cu cea a permisului.
În momentul expirări dovezii înlocuitoare, intră în aplicare suspendarea permisului. Așadar, nu mai ai dreptul să conduci niciun autovehicul până când nu trece toată perioada de suspendare.
În unele situații, se poate solicita scurtarea perioadei de suspendare cu o treime. Dar, numai după promovarea unui examen teoretic și doar în cazul anumitor abateri rutiere. Cei prinși sub influența alcoolului, de exemplu, nu au dreptul să solicite scurtarea perioadei de suspendare,
În concluzie, dacă circuli cu o dovadă a permisului expirată, riști să fii sancționat pentru conducere cu permisul suspendat. Această faptă este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Dacă dovada înlocuitoare a expirat, dar și perioada de suspendare a permisului a trecut, riști să primești amendă contravențională. Pentru că, într-o astfel de situație, conducătorul auto este sancționat pentru că nu are asupra sa documentele obligatorii. Amenda este între aproximativ 1.200 și 1.600 de lei.