2025: Ce valoare legală au stâlpișorii din trafic? Iei amendă dacă treci peste ei?

Publicat: 29 04. 2025, 10:55

Tot mai multe orașe din România au montat stâlpișori pentru a delimita anumite zone. Aceste elemente sunt instalate în zona trecerilor de pietoni sau în dreptul intersecțiilor, în special pentru a împiedica parcarea. Însă, ce valoare legală au stâlpișorii din trafic și ce se întâmplă dacă treci peste ei?

Pentru a preveni parcarea în anumite zone, autoritățile locale au dispus montarea unor elemente de delimitare.

În trecut, se foloseau garduri metalice, stâlpi de oțel, dale de beton sau alte elemente rigide. Dar, pentru că acestea erau amplasate foarte aproape de zona destinată circulației, mulți șoferi își avariau mașina fiindcă le loveau accidental.

De aceea, unele primării au decis ca în locul acestora să monteze stâlpișori flexibili.

2025: Ce valoare legală au stâlpișorii din trafic?

Stâlpișorii din trafic sunt elemente de semnalizare rutieră fizice, instalate pe carosabil sau trotuar. Rolul acestora este de a restricționa accesul vehiculelor în anumite zone sau de a preveni oprirea neregulamentară.

Sunt flexibili, în multe cazuri din cauciuc sau plastic dur, și sunt montați de către autoritățile locale cu aprobarea Poliției Rutiere.

Ei nu apar explicit ca termen în Codul Rutier, dar fac parte din proprietatea autorităților locale și sunt folosite cu un scop precis. Fie pentru a preveni staționarea în anumite zone, fie pentru a delimita banda de autobuz sau de biciclete, fie pentru a separa sensurile de circulație sau a împiedica întoarcerea pe linie simplă sau dublă continuă.

În majoritatea cazurilor sunt montați dincolo de marcajul rutier continuu, care delimitează banda de circulație. Așadar, din punct de vedere legal, șoferii nu ar trebui să se apropie cu mașina de aceștia.

Iei amendă dacă treci peste ei?

Distrugerea sau deteriorarea lor intră sub incidența legislației penale.

Legea nu interzice direct „trecerea” peste un stâlpișor, dar reglementează clar faptele de deteriorare sau afectare a unui bun.

Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare a unui bun aparținând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum și înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, stabilește Art. 253, alin. (1) din Codul Penal.

Așadar, dacă un conducător auto distruge un stâlpișor, fie intenționat, fie prin neatenție, poate fi sancționat în baza acestui articol.

În plus, autoritățile pot solicita și despăgubiri pentru reparațiile sau înlocuirea echipamentelor distruse.

De asemenea, se pot aplica amenzi suplimentare pentru nerespectarea marcajului rutier, parcare neregulamentară, circulație pe banda de autobuz, etc.