2025: Ce se întâmplă dacă ești prins cu 140 km/h pe autostradă? Limita de viteză pe A2 București-Constanța

Publicat: 30 04. 2025, 11:35

Șoferii care pleacă la mare sau la munte de 1 Mai trebuie să fie atenți la viteză. Poliția va împânzi toate drumurile cu radare pe trepied sau acționate manual. Iar cei care vor încălca limitele impuse riscă amenzi de mii de lei și suspendarea permisului de conducere. De exemplu, iată ce se întâmplă dacă ești prins pe autostradă cu 140 km/h și care e limita de viteză în 2025 pe A2.

Autostrada Soarelui, București-Constanța, va fi una dintre cele mai aglomerate rute în minivacanța de 1 Mai.

Deși acesta e considerat un drum de mare viteză, există anumite limite care nu trebuie depășite.

Limitele de viteză pe drumurile din România

În România, limitele de viteză diferă în primul rând în funcție de tipul de drum pe care se aplică.

Astfel, viteza maximă acceptată este de:

  • 50 km/h în localitate;
  • 90 km/h pe drumurile naționale sau județene;
  • 100 km/h pe drumurile europene;
  • 120 km/h pe drumurile expres;
  • 130 km/h pe autostradă.

Dar, fiecare administrator de drum are libertatea de a modifica aceste limite. De exemplu, pot fi zone pe autostradă unde limita maximă să fie de 80 km/h. Sau chiar de 30 km/h pe undele drumuri naționale ori europene.

De asemenea, administratorul drumului poate impune limite de viteză diferite pentru anumite tipuri de vehicule. Sau pot fi stabilite restricții de viteză în cazul în care plouă sau sunt condițiile meteo nefavorabile.

Viteza maximă admisă în afara localităților pentru autovehiculele care tractează remorci sau semiremorci este cu 10 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care face parte autovehiculul trăgător”, se stipulează în Art. 50 (2) din Codul Rutier.

Aceeași lege impune limite de viteză și pentru autovehicule cu mase şi/sau gabarite depășite ori care transportă produse periculoase. Acestea nu au voie să depășească:

  • 40 km/h în localitate;
  • 70 km/h în afara localității.

Viteza maximă admisă în afara localităților pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puțin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obținerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse”, se mai precizează în lege.

2025: Ce se întâmplă dacă ești prins cu 140 km/h pe autostradă?

Codul Rutier stabilește mai multe tipuri de sancțiuni pentru șoferii care depășesc limita de viteză:

  • 2 – 3 puncte de amendă pentru o depășire cu 10 – 20 km/h;
  • 4 – 5 puncte de amendă pentru o depășire cu 21 – 30 km/h;
  • 6 – 8 puncte de amendă pentru o depășire cu 31 – 40 km/h;
  • 9 – 20 puncte de amendă pentru o depășire cu peste 41 km/h;
  • 9 – 20 puncte de amendă și suspendare 90 de zile a permisului pentru o depășire cu peste 50 km/h;
  • 9 – 20 puncte de amendă și suspendare 120 de zile a permisului pentru o depășire cu peste 70 km/h.

Așadar, dacă ești prins cu 140 km/h pe autostradă, vei primi o sancțiune de 405 lei sau 607,5 lei. Fiindcă ai depășit cu doar 10 km/h limita maximă de viteză.

Dar, dacă ești șofer începător, riști să primești o sancțiune de peste 1.000 de lei, fiindcă ai depășit cu 30 km/h limita impusă celor care au mai puțin de un an experiență în conducere.

Iar dacă ai fost prins cu această viteză pe o secțiune de autostradă unde limita maximă era de 80 km/h, vei avea permisul suspendat 3 luni. Iar amenda poate depăși 4.000 de lei.

Limita de viteză pe A2 București-Constanța

Pe autostrada A2 București-Constanța, limita de viteză este de 130 km/h. Dar, sunt zone unde autoritățile au impus restricții de viteză.

De exemplu, la trecerea podului peste Dunăre de la Cernavodă, limita este de 100 km/h.

Iar în apropierea stației de taxare de la Fetești viteza maximă este redusă progresiv la 100 km/h, 80 km/h, 50 km/h până la 30 km/h, la trecerea prin zona barierelor.