2025: Ce riști dacă refuzi testarea pentru alcool sau droguri? Reguli, sancțiuni și alternative pentru șoferi

Publicat: 24 05. 2025, 08:30

Să conduci sub influența alcoolului sau a drogurilor este una dintre cele mai grave infracțiuni rutiere în România. Dar la fel de grav, sau poate chiar mai rău este refuzul testării. În 2025, autoritățile au aplică sancțiuni severe șoferilor care nu acceptă să fie testați cu etilotestul sau să facă un test antidrog. Iată ce sancțiuni riști dacă refuzi testarea pentru alcool sau droguri, care sunt regulile și ce alternative ar putea exista.

Conform Codului Rutier actualizat, refuzul de a sufla în etilotest sau de a efectua testarea pentru substanțe psihoactive este echivalat cu conducerea sub influența alcoolului sau drogurilor.

Șoferul care refuză testarea va rămâne automat fără permis și va fi cercetat penal. În plus, riscă o amendă uriașă.

2025: Ce riști dacă refuzi testarea pentru alcool sau droguri?

Conducerea sub influența alcoolului, peste o anumită limită, și a drogurilor se sancționează cu închisoarea.

Conducerea unui vehicul pe drumurile publice de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge sau care se află sub influența unor substanțe psihoactive se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală”, se precizează în Art. 336 (1) din Codul Penal.

La fel de aspru este sancționat și refuzul prelevării probelor biologice.

Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul de la prelevarea mostrelor biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei sau a consumului de substanțe psihoactive, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”, se stabilește prin Art. 337 din Codul Penal.

Așadar, conform legii, se sancționează refuzul de a fi efectuată o analiză de sânge. Ceea ce înseamnă că un șofer, dacă are dubii cu privire la testele rapide antialcool sau antidrog, poate refuza efectuarea acestora. Dar este obligat, într-o astfel de situație, să meargă însoțit de poliție la o unitate medicală de specialitate pentru a-i fi prelevate probe biologice.

Dar, dacă va refuza și această analiză de sânge, atunci Poliția va întocmi dosar penal.

Reguli și sancțiuni pentru șoferi

În România, este toleranță zero în ceea ce privește conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau substanțelor psihoactive.

Totuși, există două tipuri de sancțiuni față de șoferii care au consumat băuturi alcoolice.

În cazul în care concentrația de alcool în aerul expirat este sub 0.40 mg/l alcool pur, se aplică o amendă contravențională. Aceasta e cuprinsă între 9 și 20 puncte de amendă. În plus, permisul de conducere va fi suspendat pentru 90 de zile, fără drept de reducere a perioadei de suspendare.

Dar, în situația în care această limită este depășită sau în organism sunt detectate substanțe cu efect psihoactiv, permisul auto este automat reținut. De asemenea, șoferul este obligat să meargă, împreună cu polițiștii, pentru a-i fi prelevate probe biologice.

Dacă în urma analizei de sânge se stabilește o valoare de peste 0.80 g/l alcool în organism, se întocmește dosar penal. La fel se va întâmpla și dacă se confirmă prezența în organism a unor substanțe psihoactive, indiferent de cantitatea acestora.

Însă, dacă testele de laborator infirmă rezultatul obținut cu etilotestul sau drug-testul, atunci șoferul își redobândește permisul și nu e amendat.

Ce opțiuni și alternative au conducătorii auto

În primul rând, dacă ai consumat alcool sau iei anumite medicamente care pot avea efect psihoactiv, cea mai bună alternativă este să nu conduci mașina. Poți să apelezi la un taxi, la un prieten, la transportul în comun sau la diverse alternative de ridesharing.

Dar, sunt situații în care alcoolul rămâne în sânge mai mult timp. Sau diverse alte substanțe asimilate celor cu efect psihoactiv.

De exemplu, multe dintre testele antidrog au generat rezultate fals-pozitive. Adică, șoferii care au luat o banală pastilă de durere au ieșit pozitiv la DrugTest. De asemenea, la proba cu etilotestul au fot înregistrate valori destul de mari în cazul celor care au mâncat o salată cu prea mult oțet sau o bomboană cu lichior.

Însă, în ambele situații, probele de sânge au infirmat testele rapide, astfel că șoferii nu au fost sancționați.

De asemenea, șoferii au dreptul să solicite repetarea testării cu etilotestul. Dar numai în cazul în care prima măsurătoare indică o valoare sub 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat. Repetarea se realizează după 15 minute de la prima testare. Polițiștii vor ține cont doar de valoarea indicată de etilotest a doua oară.

Dacă un conducător auto consideră că rezultatele testelor de sânge nu sunt corecte, poate solicita în instanță anularea procesului verbal. În cazul deschiderii de către poliție a unei acțiuni penale, șoferul are posibilitatea de a-și susține nevinovăția în cadrul procesului. Au fost situații în care judecătorii au considerat că se poate aplica o pedeapsă cu suspendare sau chiar conducătorul auto a fost achitat.

Însă, dacă refuzi atât testarea rapidă cât și testele de sânge, șansele de a scăpa de pedeapsă sunt minime. Pentru că refuzul, în sine, reprezintă o încălcare a legii.