2025: Când e gratuită parcarea în București? Cum poți evita ridicarea mașinii

Publicat: 14 05. 2025, 13:18

Găsirea unui loc de parcare în București este o misiune aproape imposibilă, mai ales în zonele centrale. Iar șoferii care lasă mașina în zone unde staționarea e interzisă riscă să primească amendă și să le fie ridicat vehiculul. Totuși, e important de știut că parcarea în București este gratuită, în anumite zone, intervale orare sau pentru anumite tipuri de vehicule.

Parcarea în București este o provocare continuă pentru șoferi. Cu toate că Primăria Generală a Capitalei a amenajat numeroase zone de parcare și a introdus un tarif unic, în centrul orașului e aproape imposibil să găsești un loc liber.

Iar cei care zilnic se deplasează cu mașina prin București, ar putea cheltui sute de lei în fiecare lună pentru parcare.

De aceea, unii șoferi parchează pe trotuar, alții lasă mașinile în zone neamenajate și sunt conducători auto care staționează chiar și pe banda a doua. În oricare dintre aceste situații, Poliția poate aplica sancțiuni pentru parcare neregulamentară și dispune ridicarea mașinii.

Totuși, există varianta de a parca gratuit și fără riscul unei amenzi. Dar numai în anumite condiții.

2025: Când e gratuită parcarea în București?

Parcările administrate de Primăria Generală a Capitalei sunt marcate cu albastru. Tarifele aplicate sunt de 5 lei pe oră sau 30 de lei pentru întreaga zi.

Dar, dacă deții o mașină electrică sau un automobil hibrid și ai numere de București, poți parca gratuit pe toate locurile gestionate direct de Primăria Capitalei. Condiția principală este ca autovehiculul să fie înregistrat în fiecare an în Registrul Autovehiculelor Electrice, disponibil pe site-ul CMPB.

De asemenea, e important de menționat că parcarea este gratuită pe timpul nopții, între orele 20:00 și 08:00 și în weekend.

Riveranii pot beneficia de un abonament special, la prețul de 50 lei pe lună sau 500 lei pe an, dacă au domiciliul sau reședința în apropierea parcării.

Parcarea pe spațiile nemarcate cu albastru, amplasate la marginea trotuarelor, este gratuită. Dar acestea sunt tot mai greu de găsit, mai ales în zona centrală a Capitalei.

Trebuie ținut cont, totodată, că această gratuitate se aplică numai în cazul parcărilor administrate de Primăria Capitalei. Primăriile de sector au regulamente diferite. De exemplu, în parcările administrate de Primăria Sector 6, cei cu mașini electrice sau hibrid nu beneficiază de nicio gratuitate.

Cum se face verificarea și ce riști dacă nu plătești parcarea în București

Verificarea plății se realizează automat, cu ajutorul unor autospeciale dotate cu camere video care pot scana rapid până la 3.000 de autovehicule într-o singură oră.

Dacă nu ai plătit parcarea, vei primi imediat o amendă de 200 de lei pe zi, iar autoritățile îți pot bloca roțile mașinii. În situații mai grave, se poate ajunge chiar și la ridicarea automobilului, operațiune costisitoare și neplăcută.

Amenzile se emit automat, iar procesul verbal vine împreună cu o fotografie care arată ora și locul în care ai parcat fără să plătești.

Cum poți evita ridicarea mașinii

Pentru a evita ridicarea mașinii, este important să:

  • parchezi numai în locurile special amenajate;
  • să nu blochezi intrările în curți/blocuri/garaje, etc.;
  • achiți taxa de parcare anticipat.

Taxa de parcare nu poate fi achitată retroactiv. Astfel, trebuie să achiți în avans, imediat ce ai parcat. Iar când timpul se apropie de expirare, fie poți face o prelungire, fie trebuie să iei mașina din acea zonă.

Șoferii au la dispoziție mai multe metode pentru plata parcării. Cele mai populare sunt prin aplicații mobile „Parking București” și „AmParcat.ro”.

De asemenea, se poate plăti prin SMS la numărul 7576. Mesajul trebuie să conțină durata parcării și numărul mașinii. De exemplu: „1B789ABC” pentru o oră sau „ziB789ABC” pentru întreaga zi.

Dacă parcarea este supravegheată de un angajat la primăriei, tariful se poate achita direct la acesta.